Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ +

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι


ΤΟ ΣΥΜΦΝΟ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡ +

ΕΝΙΣΧΥΣΗ  ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ



Το Σύµφωνο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε από τους Αρχηγούς Κράτους και Κυβερνήσεως της ζώνης του ευρώ και στο οποίο συµµετέχουν η Βουλγαρία, ηανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ρουµανία, θεσπίστηκε µε στόχο την ενίσχυση του οικονοµικού πυλώνα της νοµισµατικής ένωσης, τη βελτίωση της ποιότητας όσον αφορά το συντονισµό των οικονοµικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να επιτευχθεί υψηλότερος βαθµός σύγκλισης. Το σύµφωνο αυτό επικεντρώνεται ιδίως σε τοµείς που εµπίπτουν στην εθνική αρµοδιότητα και είναι κρίσιµοι για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την αποφυγή επιβλαβών ανισορροπιών. Η ανταγωνιστικότητα έχει ουσιώδη σηµασία ώστε να µπορέσει η ΕΕ να επιτύχει ταχύτερη και πλέον βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη σε µεσοπρόθεσµη και µακροπρόθεσµη βάση, να παράγει υψηλότερα εισοδήµατα για τους πολίτες της και να διατηρήσει τα ευρωπαϊκά κοινωνικά πρότυπα. Τα άλλα κράτη µέλη καλούνται να συµµετάσχουν εθελοντικά.

Η νέα αυτή προσπάθεια προς ενίσχυση του συντονισµού των οικονοµικών πολιτικών για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση στηρίζεται σε τέσσερις κατευθυντήριες γραµµές:

α.     Θα είναι σύµφωνη µε την υπάρχουσα οικονοµική διακυβέρνηση της ΕΕ και θα την ενισχύει, παρέχοντας προστιθέµενη αξία. Θα είναι συνεπής προς τα υφιστάµενα µέσα (Ευρώπη 2020, Ευρωπαϊκό Εξάµηνο, Ολοκληρωµένες Κατευθυντήριες Γραµµές, Σύµφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και νέο πλαίσιο µακροοικονοµικής εποπτείας) και θα αξιοποιεί τα µέσα αυτά. Θα περιλαµβάνει ειδική προσπάθεια πέραν των όσων ισχύουν ήδη καθώς και συγκεκριµένες δεσµεύσεις και δράσεις µε µεγαλύτερες φιλοδοξίες από αυτές που έχουν συµφωνηθεί έως τώρα, θα συνοδεύεται δε από χρονοδιάγραµµα εφαρµογής. Οι νέες αυτές δεσµεύσεις θα ενσωµατώνονται εφεξής στα εθνικά προγράµµατα µεταρρυθµίσεων και σταθερότητας και θα υπάγονται στο σύνηθες πλαίσιο εποπτείας, µε την Επιτροπή να διαδραµατίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρακολούθηση της εφαρµογής των δεσµεύσεων και µε τη συµµετοχή όλων των σχετικών συνθέσεων του Συµβουλίου και της Ευρωοµάδας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκτελεί πλήρως το ρόλο του, σύµφωνα µε τις αρµοδιότητές του. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συµµετέχουν πλήρως σε επίπεδο ΕΕ µέσω της τριµερούς κοινωνικής συνόδου κορυφής.




β.     Θα είναι επικεντρωµένη, προσανατολισµένη στη δράση και θα καλύπτει πρωταρχικούς τοµείς πολιτικής µε ουσιώδη σηµασία για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της σύγκλισης. Θα αφορά κυρίως δράσεις που εµπίπτουν στην αρµοδιότητα των κρατών µελών. Στους επιλεγέντες τοµείς πολιτικής θα συµφωνηθούν κοινοί στόχοι σε επίπεδο Αρχηγών Κράτους και Κυβερνήσεως. Τα συµµετέχοντα κράτη µέλη θα επιδιώκουν τους στόχους αυτούς εφαρµόζοντας το δικό τους µείγµα πολιτικών και λαµβάνοντας υπόψη τους τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιµετωπίζουν.


γ.     Κάθε χρόνο θα αναλαµβάνονται συγκεκριµένες εθνικές δεσµεύσεις από κάθε αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό τα κράτη µέλη θα λαµβάνουν υπόψη τους τις βέλτιστες πρακτικές και θα αυτοσυγκρίνονται µε τα κράτη µε τις καλύτερες επιδόσεις, εντός της Ευρώπης και µεταξύ άλλων στρατηγικών εταίρων.


Η εκπλήρωση των δεσµεύσεων και η πρόοδος προς την επίτευξη των κοινών στόχων πολιτικής θα παρακολουθούνται κατ έτος σε πολιτικό επίπεδο από τους Αρχηγούς Κράτους και Κυβερνήσεως της ζώνης του ευρώ και των συµµετεχουσών χωρών, µε βάση έκθεση της Επιτροπής. Επιπλέον τα κράτη µέλη αναλαµβάνουν την υποχρέωση να διαβουλεύονται µε τους εταίρους τους πριν εφαρµόσουν οποιαδήποτε σηµαντική οικονοµική
µεταρρύθµιση µε ενδεχόµενες δευτερογενείς επιπτώσεις.



δ.     Τα συµµετέχοντα κράτη µέλη δεσµεύονται πλήρως για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς,

η οποία θα συµβάλει καίρια στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ. Η σχετική διαδικασία θα είναι απόλυτα σύµφωνη µε τη Συνθήκη. Το σύµφωνο θα σέβεται πλήρως την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.


Οι στόχοι µας


Τα συµµετέχοντα κράτη µέλη αναλαµβάνουν να λάβουν όλα τα αναγκαία µέτρα για την επιδίωξη των ακόλουθων στόχων:


.     Προώθηση της ανταγωνιστικότητας

.     Προώθηση της απασχόλησης

.     Περαιτέρω συµβολή στη διατηρησιµότητα των δηµόσιων οικονοµικών

.     Ενίσχυση της χρηµατοπιστωτικής σταθερότητας






Κάθε συµµετέχον κράτος µέλος θα υποβάλλει τα ειδικά µέτρα που σκοπεύει να λάβει για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων. Εάν ένα κράτος µέλος µπορεί να αποδείξει ότι δεν απαιτείται δράση σε κάποιον τοµέα, δεν θα τον περιλαµβάνει. Η επιλογή των συγκεκριµένων δράσεων πολιτικής που απαιτούνται για την επίτευξη των κοινών στόχων εξακολουθεί να αποτελεί
αρµοδιότητα κάθε χώρας, αλλά πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη σειρά πιθανών µέτρων που ακολουθεί.


Συγκεκριµένες δεσµεύσεις πολιτικής  και παρακολούθηση



Η πρόοδος προς την επίτευξη των ανωτέρω στόχων θα παρακολουθείται σε πολιτικό επίπεδο από τους Αρχηγούς Κράτους και Κυβερνήσεως, βάσει σειράς δεικτών που θα καλύπτουν την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τη δηµοσιονοµική διατηρησιµότητα και τη χρηµατοπιστωτική σταθερότητα. Οι χώρες που αντιµετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις σε οποιονδήποτε από τους τοµείς αυτούς θα εντοπίζονται και θα πρέπει να δεσµεύονται για την αντιµετώπιση των συγκεκριµένων προκλήσεων εντός δεδοµένου χρονοδιαγράµµατος.


α.       Προώθηση της ανταγωνιστικότητας


Η πρόοδος θα αξιολογείται βάσει της εξέλιξης  των  µισθών  και          της  παραγωγικότητας  και των αναγκών  προσαρµογής     της  ανταγωνιστικότητας. Για την αξιολόγηση του κατά πόσον η εξέλιξη των
µισθών συµβαδίζει µε την παραγωγικότητα, θα παρακολουθείται το κόστος εργασίας ανά µονάδα προϊόντος ΕΑΜΠ) επί ορισµένο χρονικό διάστηµα, συγκρινόµενο µε τις εξελίξεις σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ και στους κυριότερους συγκρίσιµους εµπορικούς εταίρους. Για κάθε χώρα, θα αξιολογείται το ΚΕΑΜΠ για την οικονοµία στο σύνολό της και για κάθε µείζονα κλάδο (µεταποίηση, υπηρεσίες, καθώς και κλάδοι διεθνώς εµπορεύσιµων και µη αγαθών). Μεγάλες και διαρκείς αυξήσεις µπορούν να οδηγήσουν στη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας, ιδίως εάν συνδυάζονται µε αύξηση του ελλείµµατος τρεχουσών συναλλαγών και συρρίκνωση του µεριδίου στην αγορά όσον αφορά τις εξαγωγές. Για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας απαιτείται δράση
σε όλες τις χώρες, ιδιαίτερη όµως προσοχή θα δίνεται σε όσες αντιµετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στον τοµέα αυτόν. Για να διασφαλιστεί η ισόρροπη εξάπλωση της ανάπτυξης σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θα προβλεφθούν ειδικά µέσα και κοινές πρωτοβουλίες για την προώθηση της παραγωγικότητας στις περιφέρειες που υστερούν.


Κάθε χώρα θα είναι υπεύθυνη για τις ειδικές δράσεις πολιτικής που επιλέγει για να προωθεί την ανταγωνιστικότητα, ωστόσο θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες µεταρρυθµίσεις:


(i)     τηρουµένων των εθνικών παραδόσεων όσον αφορά τον κοινωνικό διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις, µέτρα που να διασφαλίζουν ότι η εξέλιξη του κόστους συµβαδίζει µε την παραγωγικότητα, όπως:
   επανεξέταση του τρόπου καθορισµού µισθών και ηµεροµισθίων και, εφόσον απαιτείται, του βαθµού συγκέντρωσης της διαπραγµατευτικής διαδικασίας και των
µηχανισµών τιµαριθµοποίησης, τηρουµένης παράλληλα της αυτονοµίας των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγµατεύσεων·
   µέριµνα ώστε οι µισθολογικές συµφωνίες στον δηµόσιο τοµέα να στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στον ιδιωτικό τοµέα ως προς την ανταγωνιστικότητα (λαµβανοµένης υπόψη της σηµαντικής ψυχολογικής επίδρασης των µισθών του δηµόσιου τοµέα).
(ii)    µέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας, όπως:

   περαιτέρω άνοιγµα των προστατευόµενων κλάδων µε τη λήψη µέτρων σε εθνικό επίπεδο, µε σκοπό την άρση αδικαιολόγητων περιορισµών στις επαγγελµατικές υπηρεσίες και τον τοµέα της λιανικής, προκειµένου να προαχθούν ο ανταγωνισµός και η αποδοτικότητα, τηρουµένου στο ακέραιο του κοινοτικού κεκτηµένου·
   ειδικές προσπάθειες για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών συστηµάτων και την προώθηση της Ε&Α, της καινοτοµίας και των υποδοµών·
   µέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηµατικού περιβάλλοντος, ιδίως για τις ΜΜΕ, κυρίως µε την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου .χ. πτωχευτικό δίκαιο, εµπορικός κώδικας).


β.       Προώθηση της απασχόλησης


Η οµαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας αποτελεί κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της ζώνης του ευρώ. Η πρόοδος θα αξιολογείται βάση των ακόλουθων δεικτών: ποσοστό µακροχρόνιας ανεργίας και ανεργίας των νέων, και ποσοστό συµµετοχής στην αγορά εργασίας.

Κάθε χώρα θα είναι υπεύθυνη για τις ειδικές δράσεις πολιτικής που επιλέγει για να προωθεί την απασχόληση, αλλά ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται στις ακόλουθες µεταρρυθµίσεις:


   µεταρρυθµίσεις της αγοράς εργασίας για την προαγωγή του συνδυασµού ευελιξίας και ασφάλειας, τη µείωση της αδήλωτης εργασίας και την αύξηση της συµµετοχής στην αγορά εργασίας·
   δια βίου µάθηση·

   φορολογικές µεταρρυθµίσεις, όπως µείωση της φορολόγησης του εργατικού εισοδήµατος, ώστε να καταστεί συµφέρουσα η εργασία, διατηρουµένων των συνολικών φορολογικών εσόδων, και λήψη µέτρων για τη διευκόλυνση της συµµετοχής ενός δεύτερου µέλους της οικογένειας στο εργατικό δυναµικό.



γ.       Ενίσχυση της διατηρησιµότητας των δηµόσιων οικονοµικών
Προκειµένου να εξασφαλισθεί η πλήρης εφαρµογή του Συµφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα δοθεί η µέγιστη προσοχή στα εξής:


.   Βιωσιµότητα              των   συντάξεων, της     υγειονοµικής   περίθαλψης  και  των                κοινωνικών    παροχών


Θα αξιολογούνται κατά κύριο λόγο βάσει των δεικτών κενού διατηρησιµότητας1. Οι δείκτες αυτοί

µετρούν το κατά πόσον τα επίπεδα χρέους είναι διατηρήσιµα µε βάση τις τρέχουσες πολιτικές, ιδίως δε τα ισχύοντα συνταξιοδοτικά συστήµατα και συστήµατα υγειονοµικής περίθαλψης και παροχών, λαµβανοµένων υπόψη και των δηµογραφικών παραγόντων.


Οι αναγκαίες µεταρρυθµίσεις για την εξασφάλιση της βιωσιµότητας και της επάρκειας των συστηµάτων συντάξεων και κοινωνικών παροχών θα µπορούσαν να συµπεριλαµβάνουν:


   ευθυγράµµιση του συνταξιοδοτικού συστήµατος προς την εθνική δηµογραφική κατάσταση, για παράδειγµα µε ευθυγράµµιση της πραγµατικής ηλικίας συνταξιοδότησης προς το προσδόκιµο ζωής ή µε αύξηση των ποσοστών συµµετοχής,
   περιορισµό των συστηµάτων πρόωρης συνταξιοδότησης και χρήση στοχοθετηµένων κινήτρων για την απασχόληση των εργαζοµένων προχωρηµένης ηλικίας (ιδίως στην
οµάδα ηλικίας άνω των 55 ετών).












1      Το κενό διατηρησιµότητας συνίσταται σε δείκτες που συµφωνήθηκαν από την Επιτροπή και τα κράτη µέλη για την αξιολόγηση της δηµοσιονοµικής διατηρησιµότητας.




.   Εθνικοί  δηµοσιονοµικοί  κανόνες



Τα συµµετέχοντα κράτη µέλη δεσµεύονται να µεταφέρουν στην εθνική νοµοθεσία τους τούς δηµοσιονοµικούς κανόνες της ΕΕ ως έχουν στο Σύµφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τα κράτη µέλη θα διατηρούν την ευχέρεια επιλογής του συγκεκριµένου εθνικού νοµικού µέσου που θα χρησιµοποιείται, αλλά θα εξασφαλίζουν ότι αυτό έχει επαρκώς ισχυρό δεσµευτικό και µόνιµο χαρακτήρα .χ. συνταγµατική διάταξη ή νόµος πλαίσιο). Η ακριβής διατύπωση του κανόνα θα αποφασίζεται επίσης από κάθε χώρα .χ. θα µπορούσε να λάβει τη µορφή «φρένου στο χρέος», κανόνα σχετιζόµενου µε το πρωτογενές ισοζύγιο ή κανόνα περί δαπανών), αλλά θα πρέπει να εξασφαλίζει δηµοσιονοµική πειθαρχία τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο.
Η Επιτροπή θα έχει την ευκαιρία, τηρουµένων πλήρως των προνοµιών των εθνικών κοινοβουλίων, να δίνει τη γνώµη της για τον ακριβή δηµοσιονοµικό κανόνα πριν από τη θέσπισή του, ώστε να εξασφαλίζεται ότι είναι συµβατός µε τους ενωσιακούς κανόνες και ότι τους στηρίζει.


δ.       Ενίσχυση χρηµατοπιστωτικής σταθερότητας



Ένας ισχυρός χρηµατοπιστωτικός τοµέας είναι καίριας σηµασίας για τη συνολική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Έχει δροµολογηθεί µια συνολική µεταρρύθµιση του ενωσιακού πλαισίου για την εποπτεία και ρύθµιση του χρηµατοπιστωτικού τοµέα.


Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη µέλη δεσµεύονται να θεσπίσουν εθνική νοµοθεσία για την εξυγίανση των τραπεζών µε πλήρη τήρηση του κοινοτικού κεκτηµένου. Θα διεξάγονται σε τακτική βάση αυστηρές δοκιµές αντοχής των τραπεζών, συντονισµένες σε επίπεδο ΕΕ. Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του ΕΣΣΚ και ο πρόεδρος της Ευρωοµάδας θα κληθούν να ενηµερώνουν τακτικά τους Αρχηγούς Κράτους και Κυβερνήσεως για θέµατα σχετικά µε τη µακροδηµοσιονοµική σταθερότητα και τις µακροοικονοµικές εξελίξεις που απαιτούν ειδική δράση στη ζώνη του ευρώ. Ειδικότερα, για κάθε κράτος µέλος θα παρακολουθείται στενά το επίπεδο ιδιωτικού χρέους των τραπεζών, των νοικοκυριών και των µη χρηµατοπιστωτικών εταιριών.


***


Επιπλέον των προαναφερθέντων θεµάτων, θα δοθεί προσοχή στο συντονισµό της φορολογικής πολιτικής.

Η άµεση φορολογία παραµένει εθνική αρµοδιότητα. Ο ρεαλιστικός συντονισµός των φορολογικών πολιτικών είναι αναγκαίο στοιχείο ενός ισχυρότερου συντονισµού των οικονοµικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ προκειµένου να στηριχθούν η δηµοσιονοµική εξυγίανση και η οικονοµική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη µέλη δεσµεύονται να µετάσχουν σε συστηµατικές συζητήσεις για θέµατα φορολογικής πολιτικής, ιδίως για την εξασφάλιση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, την αποφυγή επιζήµιων πρακτικών και την υποβολή προτάσεων για την καταπολέµηση της απάτης και της φοροδιαφυγής.


Η διαµόρφωση κοινής βάσης φορολογίας των επιχειρήσεων θα µπορούσε να είναι ένας ουδέτερος ως προς τα έσοδα τρόπος για την εξασφάλιση της συνοχής των εθνικών φορολογικών συστηµάτων, τηρουµένων των εθνικών φορολογικών στρατηγικών, και την προαγωγή της διατηρησιµότητας των δηµόσιων οικονοµικών και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Η Επιτροπή υπέβαλε νοµοθετική πρόταση για κοινή ενιαία βάση φορολογίας των επιχειρήσεων.


Συγκεκριµένες ετήσιες δεσµεύσεις


Προκειµένου να επιδειχθεί αληθινή δέσµευση για αλλαγή και να εξασφαλισθεί η αναγκαία πολιτική δυναµική για την επίτευξη των κοινών µας στόχων, τα συµµετέχοντα κράτη µέλη θα συµφωνούν κάθε χρόνο σε ανώτατο επίπεδο για δέσµη συγκεκριµένων δράσεων που θα πρέπει να εφαρµοσθούν εντός 12 µηνών. Η επιλογή των συγκεκριµένων µέτρων πολιτικής προς υλοποίηση θα παραµένει ευθύνη κάθε χώρας, αλλά στην επιλογή θα συνεκτιµώνται ειδικότερα τα προαναφερθέντα θέµατα. Οι δεσµεύσεις αυτές θα αποτυπώνονται επίσης στα εθνικά προγράµµατα  µεταρρυθµίσεων και προγράµµατα σταθερότητας που θα υποβάλλονται ετησίως και τα οποία θα αξιολογούνται από την Επιτροπή, το Συµβούλιο και την Ευρωοµάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαµήνου.